Dekstieren Excelent header

Aan het woord

In deze nieuwe rubriek publiceren wij recente ervaringen van onze klanten rechtstreeks uit de praktijk. In deze boeiende verhalen kunt u lezen hoe het erbij andere bedrijven aan toegaat en welke mogelijkheden Excellent voor u heeft. Heiko-Klaas Visser uit Frohburg, Duitsland bijt de spits af in deze nieuwe reeks. Veel lees plezier.

06 februari 2013Mts Zijlstra-Talsma, Tzum12 oktober 2012Catharina Hoekstra-de Boer, Munnekeburen26 november 2010Heiko-Klaas Visser, Frohburg (Duitsland)

 

Mts Zijlstra-Talsma, Tzum

Wij hebben in Tzum een melkveebedrijf met 720.000 kg melk. We hebben hier 80 melkkoeien en 65 stuks jongvee in totaal. Op een andere locatie (1.5 km afstand) huren wij nog een jongveestal waar het oudere jongvee vanaf 15 maanden aanwezig is. In deze situatie is het voor ons het meest praktisch om een dekstier te gebruiken omdat we anders te veel tochtige pinken missen.

 Ligboxenstal   Jongveestal
De ligboxenstal in Tzum                                De jongveestal op 1,5 km afstand 

Onze eigen K.I. organisatie adviseerde daarom in contact te komen met het bedrijf Excellent van Reinier van der Steege. Hier vonden wij een ruim aanbod van dekstieren met goede afstamming en ook nog eens een zeer hoge gezondheidstatus.

Bij het insemineren van de melkkoeien gebruiken wij veel andere rassen zoals o.a. fleckvie, Brown Swiss, en Scandinavisch roodbond. Juist daarom gebruiken wij bij het jongvee dekstieren die veel melk vererven om zo bij onze veestapel voldoende melk aanleg te behouden.

We hebben inmiddels de vierde stier van Excellent. Elke keer als ik denk op korte termijn een nieuwe stier nodig te hebben volg ik de website dekstieren.nl Deze website geeft mij een overzichtelijk beeld van het aanbod dekstieren. Omdat ik weet dat deze website elke week wordt bijgewerkt wacht ik een paar weken om te kijken welke nieuwe dekstieren nog beschikbaar komen. Zodra ik een selectie heb kunnen maken neem ik contact op met Reinier. Na een bezoek aan de stierenstal besluiten we samen welke stier het beste past bij mijn jongvee op dat moment. Deze samenwerking met Reinier en zijn bedrijf bevalt ons zeer goed.

Jongvee  Dochter van Lawn Boy stier
Jongvee tot 14 maanden in Tzum            Een nakomeling van de Lawn Boy stier

Alle gebruikte dekstieren hebben prima hun werk gedaan. Ook zijn wij zeer tevreden over de nakomelingen die er goed uit zien. De oudste nakomelingen komen bijna aan de melk en daar kijk ik echt naar uit. Deze nakomelingen stammen namelijk af van een hoornloze Lawn Boy stier uit Boon-Apart Shottle Asra. Deze stier is na zijn werk op mijn bedrijf in totaal nog naar 3 andere veehouders gegaan. Dit geeft duidelijk de kwaliteit van de stieren aan!

Groeten van Dirk en Ymkje Zijlstra.