Dekstieren Excelent header

Aan het woord

In deze nieuwe rubriek publiceren wij recente ervaringen van onze klanten rechtstreeks uit de praktijk. In deze boeiende verhalen kunt u lezen hoe het erbij andere bedrijven aan toegaat en welke mogelijkheden Excellent voor u heeft. Heiko-Klaas Visser uit Frohburg, Duitsland bijt de spits af in deze nieuwe reeks. Veel lees plezier.

06 februari 2013Mts Zijlstra-Talsma, Tzum12 oktober 2012Catharina Hoekstra-de Boer, Munnekeburen26 november 2010Heiko-Klaas Visser, Frohburg (Duitsland)

 

Heiko-Klaas Visser

Sinds 2,5 jaar ben ik herdmanager op een groot melkveebedrijf in Oost-Duitsland nabij Leipzig. In totaal houden we hier 5000 dieren, waarvan 1100 melkgevende en 1400 stuks jongvee. Op ons bedrijf is er bijna elf miljoen liter melkqoutum aanwezig waarvan hier in Prießnitz 4,5 miljoen liter en in Frohburg 6,2 miljoen wordt volgemolken. Naast melkkoeien hebben we nog een 2500 stuks rosé stieren en 5500ha akkerbouw + vier biogas instalaties.

Melkveebedrijf in Prießnitz

Melkveebedrijf in Prießnitz

Wij zijn begonnen met dekstieren om vruchtbaarheidsproblemen bij het jongvee te voorkomen. Wij waren van mening dat teveel vaarzen op ons bedrijf uitliepen met afkalven. Op grote bedrijven is een exacte tochtherkenning soms erg lastig. De reden om stieren te importeren vanuit Nederland was het feit dat we hier niet de dekstieren konden vinden die wij voor ogen hadden. Wij zochten stieren die veel sterkte vererven in het skelet, beenwerk en uier met hoge gehaltes en voldoende melk aanleg. Ook hadden wij als voorkeur O-Man bloed. Via via kwamen wij al snel terecht bij Excellent. Excellent heeft voor ons gezocht naar de ideale dekstier. Het ruime aanbod zorgde ervoor dat we niet één maar meteen twee dekstieren konden kopen die aan onze eisen voldeden. Gelukkig voor ons kon Excellent de gehele quarantaineprocedure uitvoeren zodat wij al na anderhalve maand twee beste dekstieren konden ontvangen op ons bedrijf. Het ging om een Baxter zoon uit een O Man moeder met 87 punten en een afgemaakte lijst van 11.644kgM 4.5%V 3,77%E LW 138+ en een Boliver zoon uit de IJsselvliedt Roza familie met de geweldige sirestack: Boliver x O-man VG-86 x Ramos VG-86 x Patron Sabre VG-87 x Lucky Leo EX-92 x IJsselvliedt Roza 105 EX-92! Volle broer van deze stier staat nu bij HG.

Boliver dekstier

Terbeek Gina VG-87 (v. Oman)

Terbeek Gina VG-87 (v. Oman)

Boliver dekstier

Nu driekwart jaar later kunnen we stellen dat ons vertrouwen in Excellent goed is uitgepakt. Dat de aangekochte stieren goed waren bleek al meteen uit de K.I. interesse die we kregen voor beide stieren. Eigenwijs als we waren hebben wij beide stieren gehouden voor eigen gebruik. De afgekalfde vaarzen zitten nu al op een gemiddelde leeftijd van 23,5 maand. De Boliver dekstier heeft nu al voor de tweede keer circa 85 pinken moeten dekken die allen rond de 13 en 14 maanden zijn. De vorige drachtigheidscontrole was buitengewoon goed, van de 80 dieren waren er 72 drachtig! De Baxter dekstier dient, bij het jongvee dat wij gebruiken voor kunstmatige inseminatie, als controle stier. Ondanks het vele werk wat beide stieren op ons bedrijf moesten verichten zijn ze enorm doorgegroeid. In het voorjaar hopen wij daarom weer gebruik te kunnen maken van Excellent.

Gegroet, Heiko-Klaas Visser