Dekstieren Excelent header

Aan het woord

In deze nieuwe rubriek publiceren wij recente ervaringen van onze klanten rechtstreeks uit de praktijk. In deze boeiende verhalen kunt u lezen hoe het erbij andere bedrijven aan toegaat en welke mogelijkheden Excellent voor u heeft. Heiko-Klaas Visser uit Frohburg, Duitsland bijt de spits af in deze nieuwe reeks. Veel lees plezier.

06 februari 2013Mts Zijlstra-Talsma, Tzum12 oktober 2012Catharina Hoekstra-de Boer, Munnekeburen26 november 2010Heiko-Klaas Visser, Frohburg (Duitsland)

 

Catharina Hoekstra-de Boer

Wij runnen in Munnekeburen een melkveebedrijf met 460.000kg melk en 38 ha grond. Wij melken hier ruim 50 melkkoeien en hebben daarnaast een 50 stuks jongvee. Naast het melkveebedrijf hebben wij er nog een loonbedrijf bij. Door een collega melkveehouder in onze kennissenkring kwam ik in aanraking met de grote voordelen van een dekstier. Omdat wij de koeien veel laten weiden is het werken met de K.I. vaak niet praktisch en brengt het laten insemineren van koeien erg veel werk met zich mee.

Al het jongvee van een eigen stier!

Al het jongvee van een eigen stier!

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de uitbreiding van het bedrijf.

Via het internet zijn wij terecht gekomen bij Excellent. We zagen een advertentie van een stier uit de Massia familie waar ik altijd al van onder de indruk was. Ik hou van mooie koeien die probleemloos veel melk kunnen geven met daarbij goede gehalten. We hadden snel een afspraak gemaakt om deze stier te bekijken. Aangekomen bij de stierenstal beviel ons meteen de manier waarop Reinier zijn stieren opfokt. Op de stieren worden goed gepast maar ze worden zeker niet verwend daarnaast lopen ze allemaal gewoon op roosters. We werden het snel eens over de aankoop van twee stieren, één voor bij het jongvee en één voor bij de melkkoeien. Deze stieren hebben zich, mede dankzij hun opfok, snel aangepast bij ons op het bedrijf. Van de Mr Burns stier (uit de Pietjes familie) die we bij de koeien hadden lopen hebben wij inmiddels al veel mooi en luxe jongvee van.

Met deze prachtige stier waren wij erg blij, hij heeft zich enorm door ontwikkeld en bleef in de stal altijd rustig zijn werk doen. Om z’n leeftijd en grootte hebben we de stier toch moeten verkopen. De stier bracht ons nog zoveel geld op dat we kunnen zeggen dat hij ons geen geld heeft gekost maar juist heeft opgebracht! Bij het jongvee hadden we een Arnold stier uit de Massia’s die we nu hebben doorgeschoven naar de melkkoeien. Het vertrouwen in Excellent is nu zo groot dat we de laatste stier vanaf de foto’s hebben gekocht. Ook deze stier heeft zich weer snel aangepast en hebben wij zeer hoge verwachtingen van.

Nakomelingen Mr Burns stier

Nakomelingen Mr Burns stier

Mr Burns stier (uit de Pietje familie)

Mr Burns stier (uit de Pietje familie)

Een groot pluspunt van een stier tussen de veestapel is in mijn ogen ook zeker het voorkomen van ziekte insleep. Alhoewel iedereen zijn best doet om hygiënisch te werken blijft het toch een groot gevaar om van stal tot stal te gaan.

Nakomelingen Heihoeve Arnold stier

Nakomelingen Heihoeve Arnold stier

Heihoeve Arnold stier uit de Massias

Heihoeve Arnold stier uit de Massias

De stieren van Excellent worden allemaal onderzocht en hebben daarom een erg hoge gezondheidstatus. Daarnaast is de tochtsignalering van een stier altijd beter dan van de boer, en dan natuurlijk nog eens het gemak. De stier heeft altijd dienst en doet het volgens mij altijd met plezier. Ik heb onze stieren nog nooit horen praten over een 40 urige werkweek.

Hjr Windstar stier

Hjr Windstar stier

Op dit moment bepaalt Reinier hier voor het overgrote deel wat voor vee wij straks op stal hebben staan en daar hebben wij veel vertrouwen in.

Met vriendelijke groet,
Catharina Hoekstra-de Boer, Munnekeburen